EYT’ye ön ödeme yapılabilir mi?
Emeklilik yaşı büyük olanlara ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (EYT) ile Kanun Hükmünde Kararnamede Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 375 Sayılı Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. .
Kanunda yapılan değişiklikle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na kesinti konusu eklenmiş olup, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilgili kanunlara göre aylık talebinde bulunanlar yaşlılık veya emeklilik aylığından yararlanabilecektir. söz konusu kararlarda yaş dışında başka kurallar taşıyorlarsa.
Bu karara istinaden geriye dönük ödeme yapılmayacak ve geriye dönük talepte bulunulmayacaktır. İlk kez emekli veya emekli aylığı bağlanıp yaşlılık veya emeklilik talebi nedeniyle istifa ihbarnamesi verilenler, işe başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde son özel sektör işyerinde sosyal güvenlik primine tabi olarak çalışmaya başlarlarsa, işten ayrılma durumunda, işe giriş tarihinden itibaren sosyal güvenlik esası uygulanacaktır. Patron priminin 5 puanını vuran bedel Hazine tarafından karşılanacak.
Emeklilik süreci kaç gün sürecek?
EYT yasası kapsamında hızlı emekli olabileceklerin sayısı 1.7 milyon SSK, 89 bin BAĞ-KUR ve 496 bin Emekli Sandığı katılımcısı olmak üzere 2 milyon 250 bin kişiye ulaşıyor. Yılbaşından önce borçlanma başvurusunda bulunan 1.1 milyon kişinin değerli bir kısmının 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılıklarını çekerek emeklilik hakkı kazandığı tahmin ediliyor. EYT üyesi olarak borçlanma yoluyla emekliliğe hak kazananlar ise 2 milyon 250 bin kişi ise dahil değil.
Mart ayında emeklilik başvurusu yapacak kişi sayısının ise 1,8 – 2 milyon kişi arasında olması bekleniyor. Sigortalıların çalıştıkları illerde emeklilik başvuruları sonuçlandırılmaktadır. Hizmet kayıtlarına ait veriler otomasyon sistemine aktarılmış olmasına rağmen, tüm başvurular kişilerin evraklarından tek tek denetlenerek emeklilik işlemleri gerçekleştirilir.
SGK işçisi geçen haftadan beri sabah 06.00’da mesaiye başlıyor. Ancak bu yavaş temponun uzun süre devam etmesi çok zor. Bu nedenle tüm emeklilik başvurularının sonuçlandırılması zaman alacak gibi görünüyor.
Sınavı tamamlanan EYT üyelerinin emeklilik ödemeleri nisan ayında başlayacak. Nisan ayına gelmeyenlerin maaşları daha sonra toplu olarak ödenecek.
EYT’ye ön ödeme yapılabilir mi?
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre aylıkların 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık almaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde gelecekteki aylık alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilir. .
Avans tutarı, SGK tarafından her üç ayda bir net asgari ücretin (25 bin 523 TL) üç katını geçmemek üzere belirlenebilir. Avansın emekli maaşından fazla olan kısmı her ayın 1 çeyreğinde mahsup edilir.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; Yönetmelik, avans ödemesi için maaşın 90 gün içinde ödenememesi koşulunu öngörmekle birlikte, düzenlemeyi destekleyen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 97’nci yayımı için herhangi bir son tarih bulunmamaktadır. Kanun, “alacakların süresinde ödenmemesi durumunda avans ödenmesine” izin vermektedir.
Yönetmelikte değişiklik yapılarak 90 günlük sürenin kısaltılması mümkündür. Örneğin, 90 günlük süre tamamen kaldırılabilir veya 30 güne kadar uzatılabilir, bu da avans ödemesinin önünü açabilir.
Bir önceki düzenleme ile en düşük emekli maaşı 5.500 TL olarak belirlenmişti. Avans tutarının en az 5.500 TL olarak belirlenmesi halinde EYT üyelerine emeklilik sürecinin tamamlanmasını beklemeden avans ödemesi yapmak mümkün görünmektedir. İlk ay yapılacak ön ödemeye 1.100 TL bayram ikramiyesi de dahil edildiğinde minimum 6.600 TL avans ödemesi yapılabilmektedir.
Avans ödemelerinin yapılabilmesi için yazılıma ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Böylece süreçleri tamamlanan EYT üyeleri nisan ayında normal emekli maaşı alacak. Nisan ayına kadar yazılım tamamlanırsa emeklilik işlemleri tamamlanmamış EYT üyelerine avans ödemesi yapmak mümkün görünüyor.