Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi savaş devam edene kadar açık kalacak
Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar Standı 29 Aralık 2023’te Taksim’de açıldı.
Sergide işgalin gölgesindeki Gazzeli çocukların çalışmalarına odaklanılıyor.
Savaşın yarattığı korkunç yıkıma tanıklık eden Gazzeli çocukların hikayeleri ve hayalleri bu stantta ölümsüzleştirilerek ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Gazzeli çocukların acılarının anlatıldığı stant, savaş devam edene kadar açık kalacak.
Serginin başlangıç noktası: 6 yaşındaki Gazzeli Mona
Serginin başlangıç noktasında Mona adında 6 yaşında Gazzeli bir kız çocuğu var; Hikayesi şöyle: 2009 yılında kendilerini Hamas askeri olarak tanımlayan İsrail güçleri, Mona’nın yaşadığı köyü kuşattı ve tüm konutların boşaltılması emrini verdi.
Mona’nın annesi askerlerin aksanından onların Filistinli olmadıklarını anlayınca sokağa koşarak herkesi uyarmaya çalıştı. Bu isyan karşısında askerler onu hedef alan roketi ateşleyince Mona’nın annesi de orada şehit oldu. Her şey bir anda Mona’nın gözleri önünde gerçekleşti.
Gazzeli çocukların anlatacak çok şeyi var…
Bu olay sırasında Gazze’de bulunan gazeteci Abdullah Aytekin; Mona’nın çizdiği fotoğraflara baktığında küçük kızın tanık olduğu şiddeti saf bir masumiyetle yazdığını gördü. Gazzeli çocukların anlatacakları çok şey vardı; ama dinleyen kimse yoktu. Bu nedenle bölgedeki okullara kağıt, kalem, boya gibi malzemeleri dağıtmayı görev edinen Abdullah Aytekin, çocuklardan herhangi bir talimat vermeden duygularını aynen oldukları gibi çizmelerini istedi.
Çocukların emanetini Gazze’den Mısır’a taşıyanlardan bazıları şehit oldu; Yeraltı tünellerinde savaşı ve işgali başlattı. Büyük zorluklarla Türkiye’ye getirilen fotoğraflar, 2009 yılından bu yana Abdullah Aytekin tarafından özenle korunuyor; şimdi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından “Kurşun Geçmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi”Ziyaretçilere açılıyor.
Emine Erdoğan tribüne ilham verdi
Sergiye ilham veren bir başka etkinliğin merkezinde bu kez Filistin’de Barış İçin Kadınlar Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Erdoğan, olay sonrasında hayatını kaybeden Filistinli çocukları anlatırken gözyaşlarını tutamadı. sadece saf sivillerin değil, aynı zamanda insanlık, merhamet ve vicdanın İsrail’in saldırılarında öldüğünü belirtmek.
Televizyona yansıyan bu anlara tanık olan Gazzeli Maysa Yousef, Erdoğan’ın samimi gözyaşlarını derinden hissetti ve portresini çizdi. Bu portrede Emine Erdoğan’ın Gazze’deki masum ruhlar için döktüğü gözyaşları, savaşta yaralanan küçük bir kızın üzerine akıyordu.
266 eserden 30’u dijital forma dönüştürülecek
Toplam 700 metrekare alan üzerine kurulacak olan stand, fiziksel kurulum ve dijital fotoğraf olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Korunan 266 eserden 30’u aslına sadık kalarak dijital forma dönüştürülecek; Geri kalanı klasik fotoğraf formatında ziyaretçilere açılacak; Ayrıca savaştan etkilenen çocuklara odaklanan 10 kare daha dijitalleştirilerek sergilenecek. Standın fiziki bölümünde şehit çocukların ayakkabıları ve eşyaları, savaşı ve yıkımı tasvir eden moloz yığınları, hastane odalarını temsil eden sedyeler ve benzeri objeler yer alıyor.
Gazze’deki insanlık trajedisine dikkat çekilecek
Ekim ayında çıkan savaşta İsrail’in ilk saldırdığı alan, eserleri sergilenen çocukların yaşadığı mahalle oldu. “Kurşun geçirmez hayaller”Sergi, bu durumu özellikle belirterek Gazze’deki insanlık trajedisine dikkat çekmek istiyor.
Bir kısmı artık aramızda olmayan Gazzeli çocukların iç dünyasını, hayallerini ve duygularını gezeceğiniz, acılarına tanık olacağınız, hikayelerini dinleyeceğiniz bu stantta, masumiyetin eserleri tüm saflığı ve özgürlüğüyle yaşayacak. . Tıpkı tüm çocukların adil bir dünyada yaşaması gerektiği gibi.