WP: Putin, Wagner isyanının başlangıcında felçli görünüyordu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus paralı grubu Wagner’in 24 Haziran’daki “silahlı ayaklanmasının” ilk bakışta “felçli göründüğü” ve karar vermekte zorlandığı iddia edildi. Buna göre yerel makamlar, Rus yönetiminden ‘açık bir emir’ gelmeyince silahlı savaşçılara müdahale etmeme kararı aldı.
Ukraynalı ve Avrupalı güvenlik yetkililerine dayandırılan ABD’li The Washington Post’un haberine göre, isyan girişiminin yaşandığı günün büyük bölümünde Rus yönetiminden herhangi bir emir çıkmadı. Rus güvenlik servislerinin, Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeny Prigojin’in isyan hazırlığında olduğunu Putin’e 2-3 gün önceden bildirdiği belirtilen haberde, birçok stratejik tesiste güvenliğin artırılmasına yönelik adımlar atıldığı belirtildi. Kremlin.
‘Mutlak bir umutsuzluk ve kafa karışıklığı vardı’
Gazeteye konuşan yetkililer, bu istihbaratın ardından alınan güvenliği güçlendirme tedbirleri dışında herhangi bir adım atılmadığını iddia etti. Tersine, ima edilen kural hakkında konuşan Avrupalı bir yetkili, “Putin’in (ayaklanmayı) bastırmak ve organizatörleri gözaltına almak için zamanı vardı. Sonra (isyan) başladığında, her düzeyde bir felç durumu vardı. .. Mutlak bir çaresizlik ve “Kargaşa yaşandı. Uzun bir süre nasıl tepki vereceklerini bilemediler.”
KREMLİN KONUŞMACI PESCOV: BU KABA
Olay gününe ilişkin ortaya atılan bu iddiaların CIA Lideri William J. Burns’ün açıklamalarıyla örtüştüğü de belirtilirken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazeteye yaptığı açıklamada, bu istihbarat değerlendirmelerinin ‘saçma’ olduğunu ve bu değerlendirmeleri yapanların ‘konuyla ilgili bilgisi sıfır’. ‘ İleri sürmek.
Öte yandan Avrupalı güvenlik yetkililerine göre olay günü Kremlin’den bir talimat gelmemesi, yerel makamları “nasıl hareket edeceklerine dair kendi kararlarını vermeye” bıraktı. Buna göre güvenlik görevlileri, net bir emir verilmemesi üzerine ağır silahlı Wagner güçlerini durdurmaya çalışmama kararı aldı.
‘Otoriter YÖNETİM ŞEKİLLENDİRİLDİ…’
Gazeteye konuşan güvenlik yetkililerine göre, olay sabahı Putin’in halka açık konuşmasına rağmen Rusya’daki yerel yetkililer birden fazla ‘Kremlin’in mutabakatı olmadan bir ölçüde Wagner isyanı yapılamayacağı’ görüşündeydi. Ukraynalı üst düzey bir güvenlik yetkilisi, “Yerel makamlar yönetimden herhangi bir talimat almadı. Bu, bize göre Rusya içindeki sağlıksız durumun en büyük işaretidir. Otoriter sistem, insanların çok net bir emir olmadan hiçbir şey yapmadığı şekilde oluşturulmuştur. Yönetim kargaşa ve kafa karışıklığı içinde “Aynı şey yerel düzeyde oluyor, hatta daha kötüsü, siz onun içindeyken oluyor” dedi.
Ne oldu?
Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rus ordusunu 23 Haziran’da Wagner’e saldırmakla suçladı ve misilleme yapmakla tehdit etti. Wagner savaşçıları Ukrayna’dan ayrıldı ve sonunda Rostov’a girdi. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açtı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in isyanını “ihanet” olarak nitelendirdi. Prigojin başkent Moskova’ya gideceklerini açıklamış ve Kremlin yönetimi ülkenin birçok yerinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. Prigojin’in Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko’nun Rusya’daki gerilimi düşürme önerisini 24 Haziran’da kabul ettiği bildirildi. plan yapmak”.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin hakkındaki ceza davasının kapatılacağını ve ‘asi liderin’ Beyaz Rusya’ya gideceğini belirtti. Ancak Belarus Devlet Başkanı Lukashenko konuyla ilgili yaptığı ilk açıklamada Prigojin’in Belarus’ta olduğunu doğruladı, ardından bir açıklama daha yaparak Prigojin’in Rusya’da olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)